Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 12:16

Top 10 οφέλη του σκι

Είτε κάνετε χειμερινές διακοπές στα χιονισμένα βουνά είτε ζείτε σε μια περιοχή όπου βρίσκεται κοντά σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο, μπορείτε πάντα να ασκηθείτε κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα κάνοντας σκι. Όλες οι ηλικίες και τα επίπεδα δεξιοτήτων μπορούν να επωφεληθούν από μια μέρα στο χιόνι, καθώς το σκι μπορεί να θεωρηθεί τόσο καλό για το σώμα όσο και για το μυαλό.

 

1)Βελτιώνει την ιδιοδεκτικότητα

Η ιδιοδεκτικότητα ορίζεται ως η ικανότητα κάποιου να αισθάνεται τη θέση των διαφορετικών μερών του σώματος του και την προσπάθεια που καταβάλλεται για να τα μετακινήσει. Με άλλα λόγια, όταν κρατάτε το χέρι σας μπροστά στο πρόσωπό σας με τα μάτια σας κλειστά, εξακολουθείτε να γνωρίζετε ότι το χέρι σας είναι εκεί παρόλο που δεν μπορείτε να το δείτε. Το σκι περιλαμβάνει αρκετή ισορροπία και συντονισμό, και πρέπει να έχετε επίγνωση των πολλών ελαφρών κινήσεων και θέσεων του σώματός σας εάν θέλετε να κάνετε καλά σκι και να παραμείνετε στα πόδια σας. Η ιδιοδεκτικότητα εξασθενεί με την ηλικία, επομένως όσο περισσότερο συμμετέχετε σε δραστηριότητες ιδιοδεκτικότητας, τόσο λιγότερο θα μειώνεται.

 

2) Δυναμώνει τα οστά και τις αρθρώσεις

Τα γόνατά σας πρέπει να αντέχουν την ένταση και το βάρος από το σώμα σας καθώς στρίβετε και κινείστε γρήγορα στην κατηφόρα, έτσι ώστε να δυναμώνουν όταν κάνετε σκι. Εκτός από την ενδυνάμωση των γονάτων σας, τα οστά σας γίνονται ισχυρότερα λόγω του βάρους που φέρουν τα πόδια σας. Έτσι, όχι μόνο περνάτε φανταστικά όταν γλιστράτε στις πλαγιές, αλλά προλαμβάνετε τη βλάβη στο γόνατο, την οστεοπόρωση και αυξάνετε την ιδιοδεκτική σας δύναμη.

 

3) Τονώνει τη διάθεσή σας

 Το σκι όχι μόνο ενισχύει τη συνολική ευτυχία και ευεξία, αλλά είναι ευεργετικό για τη σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου, πέρα από τη συχνότητα ή τη διάρκεια της δραστηριότητας.

 

4) Αυξάνει την καρδιαγγειακή αντοχή

 Ως αερόβια δραστηριότητα αντοχής, το σκι μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να κάψει θερμίδες και να χάσει βάρος. Οι αρχάριοι μπορούν επίσης να κάνουν μια καλή καρδιαγγειακή άσκηση δουλεύοντας την καρδιά και τους πνεύμονες από το περπάτημα στην πλαγιά αντί να χρησιμοποιούν το lift του σκι.

 

5) Δυναμώνει τους κατώτερους μύες του σώματος

Επειδή το σκι σας βάζει σε μια συνεχή στάση καθίσματος, δουλεύει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς μηρούς, τους μηριαίους, τους τετρακέφαλους και τους γλουτιαίους. Θα είστε πολύ αφηρημένοι λόγω  της ομορφιάς του τοπίου ή θα είστε πολύ συγκεντρωμένοι στην πλαγιά μπροστά σας για να παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας καίγονται, αλλά υποσχόμαστε ότι σίγουρα θα νιώσετε τα αποτελέσματα την επόμενη μέρα.

 

6) Βελτιώνει την ισορροπία και τη δύναμη σας

Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθείτε συνεχώς να κρατήσετε την ισορροπία σας ενώ κάνετε σκι. Η ισορροπία, η δύναμη και η ευκινησία που αποκτάτε  σας  βοηθάνε να αποφύγετε γλιστρήματα και πτώσεις καθώς μεγαλώνετε.

 

7)Βελτιώνει την  ποιότητα του ύπνου

Θα νιώσετε εξαντλημένοι με τον καλύτερο τρόπο αφού δοκιμάσετε ένα νέο άθλημα, ειδικά αν αυτό απασχολεί ολόκληρο το σώμα σας. Μετά το σκι σας  εγγυόμαστε ότι δεν θα χαζέψετε το κινητό σας  πριν κοιμηθείτε, ούτε θα μείνετε ξύπνιοι μέχρι αργά, αντιθέτως θα απολαύσετε έναν ξεκούραστο και βαθύ ύπνο.

 

8) Βελτιώνει την ευελιξία

Ένα ευέλικτο σώμα θα είναι ένα τεράστιο όφελος όταν κάνετε σκι. Χτίζοντας ευελιξία, μπορείτε να αποφύγετε μυϊκές καταπονήσεις και διαστρέμματα. Μια διεξοδική, τακτική ρουτίνα διατάσεων που εστιάζει στις  βασικές μυϊκές ομάδες θα ενισχύσει τους κοιλιακούς, τους πλάγιους και τους γλουτιαίους που χρησιμοποιούνται στο σκι κατάβασης.

 

9)Προωθεί τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Ένα πλούσιο πρωινό θα δώσει στο σώμα σας επαρκή εφόδια σε πρωτεΐνες , υδατάνθρακες βραδείας πέψης και καλά λιπαρά οξέα. Εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που θα σας δώσουν ενέργεια για πολλές ώρες. Το κυρίως γεύμα σας πρέπει να είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και καλό είναι να αποφύγετε τα τηγανητά και τα λιπαρά. Καταναλώστε επίσης συχνά ενδιάμεσα σνακς,  αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καταναλώστε τουλάχιστον δύο λίτρα νερού ή φυσικών χυμών ημερισίως.

 

10) Συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής σας υγείας

Αν περάσετε τη μέρα σας σε έναν χιονισμένο λόφο ή βουνό, περιτριγυρισμένοι από φυσική εξωτερική ομορφιά, θα ξεχάσετε τα άγχη της καθημερινής σας  ζωής. Θα επωφεληθείτε επίσης από την έκθεση στον ήλιο αφού θα σας βοηθήσει στην πρόσληψη βιταμίνης  D, η οποία βοηθά στην αποφυγή της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής και ενισχύει τη διάθεσή σας και την υγεία σας.

 


To Top