Παρασκευή, 07 Οκτ 2016 10:23

Off trail Παρνασσός – Αγώνας ορεινού δρόμου

Αγώνας ορεινού δρόμου, στις βορειοδυτικές πλαγιές και κορφές του Παρνασσού.

Ημ/νία: Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016
Μήκος βασικής διαδρομής: Περίπου 22,5 Km
Υψομετρική διαφορά: Περίπου 1600μ
Μήκος μικρής διαδρομής: 10,5 Km (Υψομετρ. 560μ)
Μήκος παιδικής διαδρομής: 1,5 Km (Υψομετρ. 120μ)
Διοργανωτές: Η MILIASCAMPS, με τη στήριξη του Δήμου Δελφών και της Δημοτικής Ενότητας Γραβιάς.

Το Offtrail, Παρνασσός είναι μία διαδρομή αρκετά “ορειβατική” που κινείται σε μεγάλο ποσοστό εκτός μονοπατιών και δρόμων. Πράγματι, για 6 χιλιόμετρα η διαδρομή είναι εκτός μονοπατιού (σε λιβάδια, δάση και δασωμένες ρεματιές), για 4,5 χιλιόμετρα σε μονοπάτι και για τα υπόλοιπα χιλιόμετρα σε δασικούς χωματόδρομους χωρίς να διασταυρώνεται ούτε να συναντάει καθόλου άσφαλτο. Εξ ου και το όνομά της, offtrail.

Ο δρόμος αυτός γίνεται για πρώτη φορά ενώ ο Δυτικός Παρνασσός στον οποίο κινείται, περιλαμβάνει κάποια από τα πιο παρθένα τμήματα του Παρνασσού στα οποία δεν υπάρχουν μονοπάτια, με κορφές και δάση χωρίς ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης. Χωρίς υπερβολή, το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής κινείται στη σκιά, κάτω από ελατοδάση ή και πουρνάρια και περνάει από δύο πηγές. Η διαδρομή ξεκινάει από χαμηλά (360μ υψόμετρο), καταλήγει σε κορφή 1406 μ, περνάει από μεγάλη σπηλιά και ολοκληρώνεται στο σημείο της αφετηρίας κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο. Απαιτεί εμπειρία από τρέξιμο και περπάτημα στο βουνό και προσοχή.

Παράλληλα με την μεγάλη διαδρομή, θα πραγματοποιηθεί και μικρότερη 10 χιλιομέτρων αλλά και μία παιδική. Ειδικά για τα παιδιά, θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και μπάνιο στη πισίνα του MILIASCAMPS VILLAGE και διάφορα παιχνίδια και σπορ.

Η μεγάλη διαδρομή (22,5 Km)

MILIASCAMPS – Μοναστήρι Παντάνασσας – κορφή Άη Λιάς – Πουρναρόβρυση-Μπαρουτοσπηλιά – Μαριολάτα – MILIASCAMPS

Μήκος διαδρομής: Περίπου 22,5 χλμ
Υψομετρική διαφορά: Περίπου 1600μ

Πιο αναλυτικά:
Η βασική διαδρομή, ξεκινάει από τις εγκαταστάσεις του MILIASCAMPS VILLAGE, ανεβαίνει ακολουθώντας μονοπάτια, δασικούς αλλά και παρθένο πεδίο μέσα στο δάσος εκτός μονοπατιού για να καταλήξει στη κορφή Άη Λιάς (1406μ). Από εκεί, η διαδρομή ακολουθεί την κόψη και κατεβαίνει μέσα από όμορφο πυκνό δάσος μέχρι να συναντήσει και πάλι δασικό δρόμο. Ο δρόμος οδηγεί σε πηγή από όπου η διαδρομή αφήνει το δρόμο και εκτός μονοπατιού πάλι κινείται ανάμεσα στα έλατα σε πεδίο δύσκολο που περιλαμβάνει και πέρασμα από ξερή κοίτη με βράχια. Στη συνέχεια η ρεματιά στενεύει και οδηγεί σε μια μεγάλη εντυπωσιακή σπηλιά, την Μπαρουτοσπηλιά. Η σπηλιά αυτή είναι διαμπερής, οι συμμετέχοντες μπαίνουν στην σπηλιά από τη μία είσοδο και βγαίνουν από την άλλη για να συνεχίσουν κατεβαίνοντας μία απότομη σάρα και να μπουν σε καλογραμμένο πλέον μονοπάτι που κατηφορίζει μέχρι το χωριό Μαριολάτα. Από εκεί, λίγα χιλιόμετρα ελαφρά ανηφορικός χωματόδρομος μας οδηγεί πάνω από το σημείο της αφετηρίας. Τερματισμός από μονοπάτι και λιβάδι.

Η μικρή διαδρομή (10,5 Km)

MILIAS CAMPS-μοναστήρι Παντάνασσας-Μαριολάτα-MILIAS CAMPS

Μήκος μικρής διαδρομής: Περίπου 10,5 Km
Υψομετρική διαφορά μικρής διαδρομής: Περίπου 560μ

Η παιδική διαδρομή (1,5 Km)

Μήκος παιδικής διαδρομής: Περίπου 1,5 Km
Υψομετρική διαφορά παιδικής διαδρομής: 120μ

Το κόστος συμμετοχής του αγώνα είναι 15 ευρώ. Λεπτομέρειες για τον τρόπο πληρωμής θα βρείτε στη δήλωση συμμετοχής.

Πηγή: parnassos.gr


To Top