Η νέα σεζόν στις κατηγορίες Παίδων & Κορασίδων ξεκίνησε και είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων (Ε.Ο.Χ.Α.) κ. Γιώργο Νικητίδη για τον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου.
Σε ερώτηση μας, με το ποια είναι η αποτίμηση της Ομοσπονδίας για τη διοργάνωση των αγώνων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Νικητίδης απάντησε:
Ως αποτίμηση σχετικά με τους αγώνες που διοργανώθηκαν στο Σέλι, μπορούμε χωρίς καμία υπερβολή να πούμε ότι όλα εξελίχθηκαν, με τον καλύτερο τρόπο και να καταγράψουμε τα εξής :
Την πολύ μεγάλη συμμετοχή (200 + ) αθλητών και αθλητριών, που ως αριθμός τους ξεπέρασε κάθε πρόβλεψή μας.
Την κατά γενική ομολογία, καθόλα άψογη διοργάνωση χάρη στις προσπάθειες της ΕΟΧΑ και των στελεχών μας, αλλά και στην πολύτιμη βοήθεια των ιδιαίτερα έμπειρων ανθρώπων του Συλλόγου Χιονοδρομίας της Βέροιας, που με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω θερμά.
Την εξαιρετική συνεργασία της διοίκησης και των εργαζόμενων του Χιονοδρομικού Κέντρου που ακούραστα μας παρείχαν την υποστήριξή τους σε ό,τι χρειάστηκε
Τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ολόκληρο το τριήμερο των αγώνων
και τέλος το πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας (οικογενειακό θα έλεγα) που επικράτησε με όλους τους εκπροσώπους και τους προπονητές των σωματείων μας.
Στη συνέχεια μας απάντησε για το πώς αξιολογεί την απόδοση των νεαρών αθλητών στους αγώνες παίδων και ποια ήταν τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διοργάνωση:
Ο αγώνας στο Σέλι αφορούσε στην κατηγορία Παίδων & Κορασίδων, που χωρίζεται σε δύο ενότητες. Αυτές είναι η Π-Κ (1) και η Π-Κ (2) ή αντίστοιχα η U-14 & U16. Όπως είναι αντιληπτό το επίπεδο μεταξύ των δύο ηλικιακών κατηγοριών εύλογα διαφέρει. Όμως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες και των δύο κατηγοριών βρίσκονται συνεχώς και σε ψηλότερο τεχνικό επίπεδο γεγονός που αποτυπώνεται και στις επιδόσεις που καταγράφονται στους αγώνες μας.
Ένα -κατά την γνώμη μου- είναι το κύριο συμπέρασμα. Το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται από τα σωματεία μας σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία των παιδιών είναι πολύ υψηλό και κάθε χρόνο βελτιώνεται. Πλέον η ελληνική χιονοδρομία διαθέτει προπονητές με βαθιά γνώση και μεγάλη εμπειρία, οι οποίοι στελεχώνουν συλλόγους που διοικούνται από στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες του αθλήματος και την υποστήριξη που πρέπει να παρέχουν στους προπονητές αυτούς.
Άλλωστε και η ΕΟΧΑ με τις αλλεπάλληλες σχολές προπονητών που έχει συστήσει, συμβάλλει πάρα πολύ στο κομμάτι της τεχνικής επιμόρφωσης προπονητών και δασκάλων της χιονοδρομίας.
Υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή αθλητών και ομάδων από την Ελλάδα;
Αν και ήδη αναφέρθηκα πιο πάνω στις συμμετοχές, θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω ότι ο αριθμός των αθλητών ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας, δεδομένου μάλιστα ότι ήταν ο πρώτος αγώνας και θα περίμενε κανείς να μη έχουν προλάβει να προετοιμαστούν.
Προφανώς σε αυτό βοήθησαν και οι χιονοπτώσεις, που φέτος ήρθαν νωρίς και έδωσαν την δυνατότητα στα σωματεία μας να εκμεταλλευτούν την περίοδο των Χριστουγέννων για τις προπονήσεις των παιδιών.
Τέλος θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποια είναι τα σχέδια της Ομοσπονδίας για τη μελλοντική ανάπτυξη των χειμερινών αθλημάτων στην Ελλάδα και τι πρωτοβουλίες προγραμματίζετε για την επόμενη διοργάνωση;
Ξεκινάω από το τελευταίο. Η επόμενη όπως και όλες οι επόμενες διοργανώσεις δεν απαιτούν κάποιες ιδιαίτερες πρωτοβουλίες, αφού όπως ήδη είπαμε η συνολική εικόνα από τον αγώνα του Σελίου κρίνεται πολύ θετικά. Κάποιες μικρο-διορθώσεις που ίσως απαιτούνται, είναι ήδη σε εξέλιξη και με την ελπίδα ότι ο εκάστοτε τοπικός σύλλογος και τα χιονοδρομικά κέντρα θα ανταποκριθούν όπως ο ΣΧΟ Βέροιας και το Χ.Κ. Σελίου, είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρωτάθλημα 2024-2025 με την σημαντική υποστήριξη της POWERADE θα είναι το καλύτερο που έχει διοργανωθεί από την ΕΟΧΑ μέχρι σήμερα.
Σε ό,τι αφορά στα γενικά και τα μελλοντικά, πολύ συνοπτικά μπορούμε να πούμε τα εξής.
Καλώς ή κακώς η ανάπτυξη της χιονοδρομίας στην χώρα μας είναι σχεδόν απόλυτα εξαρτημένη από την λειτουργία των Χιονοδρομικών Κέντρων που με την σειρά τους εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.
Μια εγκατάσταση In-Door όπως αυτές που έχουν κατασκευαστεί στις Κάτω Χώρες και την Λιθουανία θα βοηθούσε πολύ στην ανάπτυξη των χιονοδρομικών αθλημάτων μας, αλλά δυστυχώς τέτοια εγκατάσταση δεν φαίνεται σαν κάτι πιθανό για την Ελλάδα. Έτσι τόσο η Ομοσπονδία για τις Εθνικές μας ομάδες, όσο και τα περισσότερα από τα σωματεία, στρεφόμαστε προς το εξωτερικό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το κόστος (κυρίως) το οποίο εκτοξεύεται.
Παράλληλα όμως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης των «θερινών» αγωνισμάτων μας. Αναφέρομαι στο Roller Ski και το Θερινό Δίαθλο που υποκαθιστούν τους Δρόμους Αντοχής (Cross Country) και το Δίαθλο (Biathlon) στις καλοκαιρινές περιόδους. Τα αγωνίσματα αυτά έχουν τις δικές τους διεθνείς διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριές μας με αρκετές διακρίσεις. Στα αγωνίσματα αυτά ως χώρα, μπορούμε να έχουμε μεγάλη ανάπτυξη και αυτό αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας, ενώ ταυτόχρονα ήδη έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια κάποιες διοργανώσεις διεθνών αγώνων που εισέπραξαν πολύ θετικά σχόλια από τους ξένους συμμετέχοντες.
Και βέβαια, συνεχίζουμε τις προσπάθειες να κρατάμε «ζωντανά» τα αθλήματα του πάγου (κυρίως το πατινάζ και το χόκεϊ) ελπίζοντας ότι σύντομα η χώρα θα αποκτήσει το πρώτο «κανονικό» Παγοδρόμιο (με τις αναγκαίες διαστάσεις) που αυτό θα δώσει το boost που πραγματικά χρειάζονται αυτά τα αθλήματα.