Πυροσβέστες και εθελοντές διασωστικών ομάδων με drone «χτενίζουν» την περιοχή κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες…
Κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι έρευνες στις χιονισμένες κορυφές του βουνού, όπου αγνοείται 76χρονος, μέλος ορειβατικής ομάδας που είχε ως προορισμό την «Ψηλή Κορυφή».
Παρά την ενίσχυση των δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση και τη χρήση σύγχρονων μέσων, όπως drones και διασωστικός σκύλος, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Με το πέρασμα των ωρών η αγωνία εντείνεται, καθώς ο 76χρονος φέρεται να αισθάνθηκε αδιαθεσία και να μην ακολούθησε την υπόλοιπη ομάδα μέχρι την κορυφή.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου (21/2/26) όταν ειδοποιήθηκαν οι αρχές από μέλος ορειβατικού συλλόγου που πραγματοποιούσε ανάβαση με 17μελή ομάδα προς την «Ψηλή Κορυφή» στα 2.313 μέτρα.
Στη διάρκεια της διαδρομής, λίγο μετά το μέσον της ανάβασης, ο 74χρονος ενημέρωσε ότι δεν αισθανόταν καλά και αποφάσισε να σταματήσει. Συμφώνησαν να συναντηθούν στο ίδιο σημείο κατά την επιστροφή. Ωστόσο, όταν τα υπόλοιπα μέλη κατέβηκαν από την κορυφή, δεν τον βρήκαν στο προκαθορισμένο σημείο, ενώ δεν απαντούσε και στις τηλεφωνικές κλήσεις.
Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρχές και ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού. Στην προσπάθεια συμμετέχουν πυροσβέστες, εθελοντές του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας, προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου με ειδικά οχήματα, καθώς και ιδιώτες χειριστές drones.
Στη συνέχεια ενισχύθηκαν οι δυνάμεις με την Ορειβατική Ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία και ομάδα ΣμηΕΑ από τη Λάρισα. Οι έρευνες το πρώτο βράδυ διακόπηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, καθώς στην κορυφή εκδηλώθηκαν χιονοθύελλες που κατέστησαν επικίνδυνη τη συνέχισή τους.
Δεύτερη ημέρα ερευνών
Με το πρώτο φως της ημέρας οι έρευνες επανεκκίνησαν, με τη συνδρομή επιπλέον Ορειβατικών Ομάδων από την 1η και την 8η ΕΜΑΚ, καθώς και drone της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με θερμική κάμερα.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής και Αχαΐας, καθώς και η IRV Team, ενώ ενεργοποιήθηκε και η Κυνοφιλική Ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ.
Οι αναζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα, όμως μετά τις 20:00 εκδηλώθηκαν εκ νέου χιονοθύελλες. Η θερμοκρασία έπεσε έως και τους -5°C, με τις καιρικές συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο να μεταβάλλονται απότομα, δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο των διασωστικών συνεργείων.
Πηγή: lamiareport.gr