Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 12:11

10 εκατ. ευρώ για τα Χιονοδρομικά Κέντρα Ανηλίου και 3-5 Πηγάδια

Τα πρώτα δυο χιονοδρομικά κέντρα που εξασφάλισαν την έγκριση στις αιτήσεις που είχαν καταθέσει στο ταμείο ανάκαμψης είναι το Ανήλιο και τα 3-5 Πηγάδια.

Με ενεργή τη διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων κατά σειρά υποβολής τους (μέθοδος first come, first served), η Υπουργός Τουρισμού προχώρησε στην έκδοση των πρώτων δύο αποφάσεων έγκρισης των αιτημάτων ενίσχυσης που υποβλήθηκαν από τους φορείς διαχείρισης των χιονοδρομικών κέντρων «Ανήλιο» και «3-5 Πηγάδια», ύψους 10 εκ. € έκαστο.

Σε δηλώσεις της η κα Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι «στοχεύουμε σε μία ανάπτυξη που θα αφορά ολόκληρη τη χώρα, και τα οφέλη της οποίας θα μοιράζονται στην κοινωνία και τους πολίτες ισόρροπα, δίκαια και ανταποδοτικά».

«Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να θέσουμε ισχυρά θεμέλια για το αύριο του ελληνικού τουρισμού, με όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος. Με τα έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται, στοχεύουμε στον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς της χώρας μας με νέα προϊόντα, δυνατότητες και εμπειρίες, την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, αλλά και την επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας τόσο χρονικά, πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής, αλλά και χωρικά, σε μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά κατατέθηκαν αιτήσεις ενίσχυσης σχεδόν από το σύνολο των αδειοδοτημένων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας.

Οι οποίες ανέρχονται σε 147,65 εκ. €, υπερκαλύπτοντας τον προβλεπόμενο και διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά περίπου 100 εκ. €.

Τα έργα αναβάθμισης στο χιονοδρομικό Ανηλίου

Με την επένδυση πρόκειται να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανήλιου – Μετσόβου, καθώς θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού για την εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας της μονάδας, την επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας, καθώς και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας και αναψυχής.

Εναέριος Αναβατήρας με Αποσυμπλεκόμενες Καρέκλες έξι ατόμων

Αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός νέου, σύγχρονου εναέριου αναβατήρα, με εξαθέσιες αποσυμπλεκόμενες καρέκλες, ο οποίος θα αντικαταστήσει των υπάρχον εναέριο διθέσιο αναβατήρα, και θα αποτελέσει τον κεντρικό αναβατήρα στον βασικό άξονα του χιονοδρομικού κέντρου. Ο αναβατήρας θα ξεκινάει από την είσοδο του Χιονοδρομικού Κέντρου και θα τερματίζει στην ψηλότερη κορυφή του βουνού, ώστε να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης των χιονοδρόμων σε όλες τις υπάρχουσες πίστες οι οποίες θα μεγαλώσουν σε μήκος, αλλά και σε νέες πίστες και διαδρομές.

Παράλληλα οι επισκέπτες – τουρίστες θα μπορούν να μεταφερθούν με ταχύτητα και ασφάλεια στην κορυφή του ΧΚ, όπου θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την μαγευτική θέα από την κορυφή.

Ο αναβατήρας θα έχει δυναμικότητα μεταφοράς μεγαλύτερη κατά 50% του υπάρχοντος αναβατήρα, θα έχει μεγαλύτερο μήκος, θα καλύπτει μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά, ενώ θα είναι ταχύτατος και θα καλύπτει την απόσταση αυτή σε λιγότερο από τέσσερα (4) λεπτά.

Ο αναβατήρας θα μπορεί να λειτουργήσει δώδεκα (12) μήνες το χρόνο για διάφορες δράσεις εκτός της χιονοδρομίας (αγώνες ποδηλάτων, ορεινή περιήγηση, ορεινοί αγώνες τρεξίματος, ξενάγηση στον ορεινό όγκο κ.λπ.).

Συρόμενος Αναβατήρας ενός ατόμου

Η επένδυση αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός νέου, σύγχρονου συρόμενου μονοθέσιου αναβατήρα, με όργανα έλξης self-service, ο οποίος θα εγκατασταθεί σε νέα θέση ώστε να δημιουργηθούν καινούριες πίστες χιονοδρομίας. Ο αναβατήρας θα ξεκινά από περιοχή υψομέτρου περίπου 1.700 μέτρων και θα καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή του βουνού σε υψόμετρο περίπου 1.890 μέτρα. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες πίστες και θα δοθεί η δυνατότητα για την χρήση πιστών για προπόνηση αθλητών χιονοδρομίας.

Τα έργα αναβάθμισης στο χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια

Σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπονται παρεμβάσεις όπως:

Mountain Coaster – Καλοκαιρινή πίστα έλκηθρων

Mooving Carpetγ – Ταινιοδιάδρομος με σκέπαστρο

Snowfactory – Μονάδα παραγωγής χιονιού

Snowmaking – Σύστημα τεχνητής χιόνωσης

Ο δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία των 3-5 Πηγαδιών, εργάζεται για την αντικατάσταση του αναβατήρα του χιονοδρομικού έτσι ώστε να χρησιμοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με δράσεις που θα αναδείξουν τον ορεινό όγκο.

Στόχος του δήμου είναι η μετατροπή των 3-5 Πηγαδιών σε ένα ορεινό θέρετρο 12μηνης λειτουργίας με ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού πέραν της χιονοδρομίας.

Πηγή: ertnews.gr


To Top