Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 10:32

Κανόνες ασφαλείας και συμβουλές για ασφαλή χιονοδρομία!

Ο Ηλίας και ο Πάνος ski patrol του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων μας ενημερώνουν για τον ρόλο τους στο χιονοδρομικό κέντρο, τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούν οι χιονοδρόμοι στα χιονοδρομικά κέντρα και τα πιο συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στην χιονοδρομία και πως μπορούμε να τα αποφεύγουμε.

Οι ski patrol βρίσκονται από νωρίς στο χιονοδρομικό πριν ανοίξουν οι πίστες για τις ελέγξουν ως προς την καταλληλότητα τους έτσι ώστε να τις δώσουν σε λειτουργία.

Καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του χιονοδρομικού οι ski patrols βρίσκονται εκεί για να ελέγχουν και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειας σε τυχόν ατυχήματα.

Μας πληροφορούν ότι τα πιο συνηθισμένα ατύχημα στα χιονοδρομικά κέντρα συμβαίνουν από την σύγκρουσή των χιονοδρόμων και όχι τόσο από την κατάσταση των πιστών. Πολλοί χιονοδρόμοι δεν γνωρίζουν τους κανόνες ασφαλείας και ιδιαίτερα οι αρχάριοι.

Οι χιονοδρόμοι θα πρέπει να βλέπουν τον χάρτη του κάθε χιονοδρομικού κέντρου και να παρατηρούν την σήμανση της κάθε πίστας  και ανάλογα με το επίπεδο τους να διαλέγουν τις σωστές πίστες για χιονοδρομία.

Μας τονίζουν πόσο σημαντικό είναι ο κάθε χιονοδρόμος να γνωρίζει του 10 κανόνες χιονοδρομίας της FIS:

1. Σεβασμός στους άλλους χιονοδρόμους

2. Έλεγχος ταχύτητας – Ο χιονοδρόμος πρέπει να κινείται ελεγχόμενα και να τροποποιεί την ταχύτητά του και τον τρόπο που χιονοδρομεί ανάλογα με τις συνθήκες των πιστών και με τις ικανότητές του.

3. Επιλογή Πορείας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους χιονοδρόμους που προπορεύονται.

4. Προσπέραση – Κατά την προσπέραση ο χιονοδρόμος θα πρέπει να αφήνει αρκετό χώρο στους άλλους χιονοδρόμους που προσπερνά, ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση με κάποια ακούσια ή εκούσια κίνηση του ατόμου που προσπερνάται.

5. Είσοδος, έναρξη και προς τα πάνω κίνηση – Κατά την είσοδό σε μία πίστα ή κίνηση προς τα πάνω ο χιονοδρόμος θα πρέπει να ελέγχει την κίνησή του στην πλαγιά, ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή άλλους.

6. Σταμάτημα εντός πίστας – Πρέπει να αποφεύγετε το σταμάτημα σε στενά σημεία μίας πίστας ή σε σημεία με μειωμένη ορατότητα και σε περίπτωση πτώσης θα πρέπει ο χιονοδρόμος να απομακρύνεται από την πίστα άμεσα.

7. Άνοδος και κάθοδος με τα πόδια – Το ανέβασμα ή το κατέβασμα μιας πίστας με τα πόδια θα πρέπει να γίνετε στην άκρη της πίστας.

8. Σεβασμός στις πινακίδες και τις επισημάνσεις – Ο χιονοδρόμος θα πρέπει να σέβεται και να τηρεί όλες τις πινακίδες και τις επισημάνσεις του κάθε χιονοδρομικού κέντρου.

9. Βοήθεια – Σε περίπτωση ατυχήματος είναι καθήκον του κάθε χιονοδρόμου να βοηθήσει.

10. Ταυτοποίηση – Σε περίπτωση που ένας χιονοδρόμος είναι παρόν σε ένα ατύχημα, είτε ευθύνεται είτε όχι, θα πρέπει να ανταλλάσσει στοιχεία με όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Τέλος μας ενημερώνουν για το πόσο σημαντικό είναι για όσους επιθυμούν να μάθουν σκι, να ξεκινήσουν με την βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή, ο οποίος θα τους προσφέρει τις σωστές βάσεις για χιονοδρομία.

Δείτε το βίντεο


To Top