Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 10:24

Η Αυστρία άνοιξε τα χιονοδρομικά κέντρα την παραμονή των Χριστουγέννων εν μέσω κορωνοϊου

Παρά το τρίτο Lockdown που έρχεται στην Αυστρία, παραμονές Χριστουγέννων η κυβέρνηση επέτρεψε το άνοιγμα περισσότερων από 400 χιονοδρομικών κέντρων στην χώρα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό το σκι, ως υπαίθριο σπορ, μπορεί να ασκηθεί με ασφάλεια. Ωστόσο για μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω κορωνοϊου τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ θα παραμείνουν κλειστά, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόσβαση στις πίστες στους ντόπιους. Ταυτόχρονα το τρίτο Lockdown από τις 26 Δεκεμβρίου υποχρεώνει επίσης τα καταστήματα της χώρας και ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας υπηρεσιών της να κλείσουν έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Είναι ένα πρώτο βήμα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και πάλι σύντομα, μόλις τα ποσοστά μόλυνσης το επιτρέψουν, δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέας Στάιμπι, αξιωματούχος για τον τουρισμό του κέντρου του Ισγκλ. Τουλάχιστον 6.000 τουρίστες μολύνθηκαν από την COVID-19 στις αρχές της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, στο χωριό Ισγκλ το οποίο, όπως και η πλειονότητα των άλλων αυστριακών χιονοδρομικών κέντρων, προσελκύει δεκάδες χιλιάδες σκιέρ κάθε χρόνο.

Η βιομηχανία του σκι συμβάλλει σχεδόν με το 3% του ΑΕΠ της Αυστρίας. Το σκι είναι ένας από τους κυριότερους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας στη δυτική επαρχία Τιρόλο, με έξι εκατομμύρια σκιέρ που συρρέουν εκεί συνήθως κάθε χρόνο, αριθμός περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερος του τοπικού πληθυσμού.

Χωρίς τουρίστες, πολλά χιονοδρομικά κέντρα εκτιμούν πως η συντήρηση των χιονοδρομικών διαδρόμων και η εκμετάλλευση των μηχανικών αναβατορίων δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες, και ορισμένα, όπως του Ισγκλ, επιλέγουν να ανοίξουν μόνο ένα μικρό μέρος του δικτύου των τελεφερίκ και των αναβατορίων τους.

Μετά την περασμένη σεζόν, η οποία συντομεύθηκε λόγω της πανδημίας, τα χιονοδρομικά κέντρα επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς απολύμανσης για τα τελεφερίκ, μάσκες για τους σκιέρ και εφαρμογές που διευκολύνουν τον διαμοιρασμό των σκιέρ ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Το Ισγκλ ανακοίνωσε ότι επένδυσε 700.000 ευρώ για μέτρα ασφαλείας εναντίον της COVID-19. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει πλέον δικά του σημεία διενέργειας τεστ, εργαστήριο και σύστημα παρακολούθησης των λυμάτων προκειμένου να εντοπίζει ίχνη του ιού.

Πηγή: iefimerida.gr – φωτογραφία apimages


To Top