Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 10:00

Έναρξη Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων 2022: Η Eλληνική αποστολή

Σπουδαία ημέρα για τον αθλητισμό είναι η σημερινή καθώς σε λίγες ώρες από τώρα θα ξεκινήσουν στο Πεκίνο και επίσημα οι χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και η Google τιμά με το σημερινό της doodle τη σημαντική αυτή αθλητική διοργάνωση.

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) παρουσίασε σε εκδήλωση που οργάνωσε, τους αθλητές και τις αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας.

Οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας είναι, η 21 ετών αθλήτρια Εύα Νίκου στο Αλπικό Σκι, μαζί με τον συνοδό αθλητή – οδηγό Δημήτρη Προφέντζα και ο 34χρονος αθλητής Κωνσταντίνος Πετράκης στη Χιονοσανίδα. Αρχηγός της αποστολής είναι ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.

 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΕΠΕ κος Γιώργος Καπελλάκης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού & Πολιτισμού κος Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Γιώργος Πατούλης και ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κος Σιάο Τζουντσενγκ.

 

Το άσχημο είναι πως η έναρξη θα γίνει εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και όπως ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), οι αθλητές και οι αθλήτριες που προέρχονται από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, δε θα λάβουν μέρος στην κορυφαία διοργάνωση. Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η IPC δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση, με την επισήμανση ότι «ομάδες και αθλητές απειλούν τώρα να μη συμμετάσχουν, διακυβεύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022. Η κατάσταση στο χωριό των αθλητών επιδεινώνεται και η εγγύηση της ασφάλειάς τους έχει καταστεί αδύνατη».

Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως για άτομα με σωματικές και νοητικές αναπηρίες, κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν Θερινοί και Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι, αρχής γενομένης από τη Σεούλ τo 1988, διεξάγονται αμέσως μετά τους αντίστοιχους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην ίδια πόλη και στις ίδιες εγκαταστάσεις. Διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, που εδρεύει στη Βόννη της Γερμανίας και αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αθλητές με αναπηρία είχαν συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήδη από το 1904 και μάλιστα με σημαντικές επιτυχίες.

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 13 Μαρτίου.


To Top