Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 15:00

Μια γρήγορη ξενάγηση στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα

Η σεζόν έχει ξεκινήσει πλέον για τα καλά και με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας κάνουμε μια γρήγορη ξενάγηση στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, με την ευχή κάποια στιγμή να τα επισκεφθείτε όλα!

ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Το μεγαλύτερο Χ/Κ της Πελοπονήσσου και το 2ο της χώρας (μαζί με το Φαλακρό). Έχει πολύ ωραίες πίστες, για όλα τα γούστα, φημίζεται όμως για την πίστα Νεφέλη αλλά και για το snow park, που είναι άρτιο και θεωρείται το καλύτερο στην Ελλάδα! Επίσης έχει πολύ ωραίο και μεγάλο σαλέ στο οποίο διοργανώνονται  πολλά happenigs  μέσα στη σεζόν. Ατού για το Χ/Κ είναι και η πόλη των Καλαβρύτων που είναι από τους ομορφότερους και πληρέστερους ορεινούς προορισμούς. Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΜΑΙΝΑΛΟ: Το μικρό Χ/Κ της Αρκαδίας βρίσκεται σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς μέσα στο ελατόδασος. Είναι κατάλληλο για αρχάριους και μέτριους χιονοδρόμους αφού το μέγεθός του είναι μικρό, αλλά έχει και τερέν με μεγάλη δυσκολία, όπως η βορεινή πίστα. Διαθέτει ένα πολύ όμορφο και ζεστό σαλέ. Γενικά είναι ένα ήπιο βουνό κατάλληλο κυρίως για οικογένειες! Στα συν του και γύρω περιοχή η οποία θεωρείται από τις πιο οργανωμένες και αξιόλογες περιοχές της ορεινής Ελλάδας! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΖΗΡΕΙΑ: Ένα μικρό Χ/Κ κατάλληλο κυρίως για αρχαρίους και βόλτες με snowmobile. Βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία, που είναι ο πιο κοντινός ορεινός προορισμός στην Αττική.  Στα μεγάλα του ατού το πολύ όμορφο και σύγχρονο σαλέ που διαθέτει. Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: Το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο Χ/Κ της Ελλάδας. Πριν δυο χρόνια αντικαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αναβατήρων του.  Αποτελείται από δύο περιοχές τα Κελλάρια και τη Φτερόλακα, που επικοινωνούν μεταξύ τους τόσο με πίστες όσο και αναβατήρες.
Υπάρχουν πίστες για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων με πιο ξακουστές την πίστα Νο6 και τη πίστα Σαχάρα. Είναι πολύ φιλικό προς τους επισκέπτες αφού προσφέρει τη μοναδική στην Ελλάδα «Πανοραμική Βόλτα», με τις σύγχρονες  τηλεκαμπίνες του, όπου  μπορεί κανείς να δει τη μισή χώρα από ψηλά! Στα συν του Χ/Κ η Αράχωβα με τη γνωστή νυχτερινή ζωή αλλά και τα γειτονικά χωριά που εξελίσσονται και ανεβαίνουν συνεχώς στις προτιμήσεις των επισκεπτών! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΒΕΛΟΥΧΙ: Μέτριο σε μέγεθος Χ/Κ.  Έχει πίστες όλων των επιπέδων με πιο δύσκολη την πίστα Ηρακλής. Θεωρείται δύσκολο βουνό από πλευράς καιρικών συνθηκών, αφού το τσουχτερό κρύο είναι το χαρακτηριστικό του.  Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται λέγεται… Διαβολότοπος!  Θα σας γοητεύσει όλη η γύρω περιοχή με τα μαγευτικά χωριά και τα πανέμορφα δάση. Δίκαια η Ευρυτανία και το Καρπενήσι αποκαλούνται η «Ελβετία της Ελλάδος»! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΗΛΙΟ:  Από τα παλιότερα Χ/Κ της χώρας, σε ένα από τα ομορφότερα βουνά. Μοναδικό στον κόσμο, αφού βρίσκεται ανάμεσα σε δύο θάλασσες το Αιγαίο και τον Παγασητικό! Έχει μικρές αλλά σχετικά ζόρικες πίστες, ανάμεσα σε δένδρα που τους δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά! Το μόνο του μείον οι πολύ παλαιοί (και αργοί) αναβατήρες του. Για τη γύρω περιοχή, τι να πούμε… θεωρείται ανάμεσα στους 3 καλύτερους ορεινούς (και όχι μόνο) προορισμούς της πατρίδας μας! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΠΕΡΤΟΥΛΙ:  Ένα μικρό Χ/Κ που όμως ξεχωρίζει για το μοναδικό τοπίο μέσα στο οποίο βρίσκεται. Τα περτουλιώτικα λιβάδια μαζί με την Ελάτη και τα γύρω χωριά  είναι από τους καλύτερους ορεινούς προορισμούς που υπάρχουν στη χώρα. Στα συν του μικρού αυτού χιονοδρομικού οι ήπιες καιρικές συνθήκες και το πολύ όμορφο σαλέ του! Ιδανικό για οικογένειες και για παιχνίδια στο χιόνι! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΗΠΕΙΡΟΣ
ΑΝΗΛΙΟ:  Το νεώτερο Χ/Κ της χώρας βρίσκεται κοντά στην πόλη του Μετσόβου. Είναι μέτριο σε μέγεθος με πίστες για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων και όμορφο σαλέ. Για το Μέτσοβο τι να πούμε… είναι ξακουστό σε όλη τη χώρα για την ομορφιά του, για την παράδοση, για τα κρασιά και τα τυριά του!  Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΣΕΛΙ:  Το παλαιότερο Χ/Κ της χώρας αφού πρωτολειτούργησε το 1954! Ήπιο βουνό με πίστες όλων των επιπέδων και μεγάλο σε έκταση.  Το αγαπημένο Χ/Κ των Μακεδόνων και ειδικά της Θεσσαλονίκης αφού απέχει από αυτή μόνο 1:45! Τα τελευταία χρόνια είχε κάποια προβλήματα λειτουργίας αλλά από φέτος είναι έτοιμο να λειτουργήσει και πάλι κανονικά. Στα υπέρ του το πολύ μεγάλο παρκινγκ και τα πολλά καφέ και εστιατόρια στη βάση του… ένα χωριό μέσα στο χιονοδρομικό! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ:  Χιονοδρομικό θρύλος, αφού απευθύνεται σε  απαιτητικούς χιονοδρόμους! Με τις πίστες Αριστοτέλης και Φίλιππος, που θεωρούνται οι δυσκολότερες στην Ελλάδα! Είναι το μόνο Χ/Κ που οι πίστες του καλύπτονται με σύστημα τεχνητού χιονιού σε ποσοστό 80% αλλά και το μόνο όπου μπορείς να διανυκτερεύσεις κυριολεκτικά πάνω στις πίστες αφού διαθέτει ξενοδοχείο! Επίσης έχει πολύ καλή υποδομή ως προς την φιλοξενία τροχόσπιτων. Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ:  Το νεότερο Χ/Κ της Κεντρικής Μακεδονίας, με σύγχρονους αναβατήρες και σχετικά εύκολες πίστες. Απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους και μέτριους χιονοδρόμους. Βρίσκεται μέσα σε ένα πολύ όμορφο τοπίο γεμάτο έλατα και διαθέτει ένα ζεστό και φιλόξενο σαλέ. Στα υπέρ του ο οικισμός Παλιό Ελατοχώρι με πανέμορφους ξενώνες και ταβέρνες, ένας οικισμός που κοντράρει σε ομορφιά και ποιότητα  τον Παλαιό Αγ. Αθανάσιο της Πέλλας. Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ:  Είναι το βουνό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα αφού σαν βάση έχει τα 2.050 μέτρα και κορυφή τα 2.480 μέτρα! Ένα βουνό με δύσκολες καιρικές συνθήκες αλλά και με εγγύηση χιονιού, μεγάλο προσόν, αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια ήταν φτωχά σε χιονοπτώσεις! Επίσης διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης σε μέρος των πιστών του. Επιπλέον βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό του Pαλαιού Αγίου Αθανασίου (την Αράχωβα του βορρά), έναν από τους πιο δημοφιλής ορεινούς προορισμούς στη χώρα μας! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ:  Από πολλούς θεωρείται το καλύτερο Χ/Κ της βορείου Ελλάδας και μέσα στα 3 καλύτερα της χώρας. Κι αυτό γιατί διαθέτει μεγάλο τερέν, βρίσκεται μέσα σε ένα τοπίου απείρου κάλους, κυριολεκτικά στην καρδία της Πίνδου και  έχει στάνταρ πολύ και ποιοτικό χιόνι. Ίσως το μόνο του μείον να είναι οι παλαιοί αναβατήρες του, πράγμα όμως που ξεπερνιέται από το μεγάλο του τερέν! Όπως και να έχει, δεν γίνεται να ζεις στην Ελλάδα και να μην έχεις επισκεφτεί τη Βασιλίτσα! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΠΙΣΟΔΕΡΙ:  Μέτριο σε μέγεθος Χ/Κ που βρίσκεται όμως σε ένα πολύ όμορφο τοπίο. Διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα ενώ φημίζεται για την άρτια οργάνωσή και λειτουργία του. Διαθέτει κι αυτό ένα μικρό σύστημα τεχνητής χιόνωσης στις πίστες αρχαρίων. Στα υπέρ του είναι το πολύ όμορφο σαλέ το οποίο διαθέτει  και για πολύ καλό φαγητό! Επίσης έχει εξαιρετική υποδομή ως προς την φιλοξενία τροχόσπιτων. Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΒΙΤΣΙ:  Ένα μικρό σε μέγεθος Χ/Κ που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την όμορφη Καστοριά. Πάνω σε ένα μαγευτικό βουνό με δάση από οξιές και με πίστες που καλύπτουν κυρίως τις απαιτήσεις των αρχαρίων και μετρίων χιονοδρόμων. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι πολλές φορές (κυρίως τις καθημερινές) λειτουργεί και απόγευμα! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΦΑΛΑΚΡΟ:  Το δεύτερο σε μέγεθος Χ/Κ της χώρας (μαζί με τα Καλάβρυτα) δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από την κρίση με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί. Φέτος ευτυχώς θα λειτουργήσει κανονικά με το 90% των δυνατοτήτων του! Διαθέτει πολλές πίστες για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων, σύγχρονους αναβατήρες (τους πιο σύγχρονους μετά τον Παρνασσό) και το πιο όμορφο σαλέ στην Ελλάδα στην κορυφή Καρτάλκα, με θέα που σου κόβει την ανάσα! Θα είναι το μεγάλο come back της νέας σεζόν! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΛΑΪΛΙΑΣ:  Μικρό Χ/Κ που εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των Σερρών και των γύρω περιοχών. Σε μαγεύει με τη φύση του, ενώ μπορείς να διανυκτερεύσεις στο σαλέ – καταφύγιο του ΕΟΣ Σερρών που βρίσκεται στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου. Σίγουρα μια επίσκεψη την αξίζει, θα σας ενθουσιάσει! Δείτε την κατάσταση στο χιονοδρομικό.

ΑΛΛΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Υπάρχουν και χιονοδρομικά κέντρα  που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, είτε λόγω κρίσης είτε λόγω έλλειψης χιονιού.  Ο Γεροντόβραχος στον Παρνασσό, που έχει 4 χρόνια εκτός λειτουργίας και  ίσως λειτουργήσει πάλι από του χρόνου. Το Χρυσό Ελάφι, δίπλα στο Σέλι που έχει αναστείλει τη λειτουργία του για οικονομικούς λόγους. Το Παγγαίο στην Καβάλα που έχει αναστείλει κι αυτό την λειτουργία του εδώ και πολλά χρόνια! Τα δύο μικρά χιονοδρομικά κέντρα του Μετσόβου, Πολιτσιές και Καρακόλι τα οποία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Το μικρό Χ/Κ, στο βουνό Βουτσικάκι στη λίμνη Πλαστήρα, (λέγεται και Καραμανώλη) και διαθέτει ένα baby lift το οποίο λειτουργεί κάποιες μέρες μέσα στη σεζόν..
Υπάρχει όμως και το χιονοδρομικό κέντρο του Ολύμπου στην τοποθεσία Βρυσοπούλες που ανήκει στο στρατό και λειτουργεί σαν κέντρο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων. Μερικές φορές επιτρέπεται οι πρόσβαση και σε πολίτες, κυρίως όμως απευθύνεται στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Άρθρο: Σωτήρης Γιαννόπουλος
Πηγή: xionodromika.gr

 

vitsi vasilitsa seli pisoderi pilio pertouli karpenisi kaimaktsalan falakro elatochori


To Top