Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 12:30

Σκύλος και χιόνι: τι πρέπει να προσέξετε

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας αποτελούν ιδανική εξόρμηση τους χειμερινούς μήνες και μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες σκύλων που θέλουν να πάρουν μαζί τους, τα αγαπημένα τους κατοικίδια. Όλοι ξέρουμε πόσο χαίρονται να παίζουν στο χιόνι οι τετράποδοι φίλοι μας, ωστόσο οφείλουμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε για να προφυλάξουμε την  υγεία τους.

Μικρόσωμα ή κοντότριχα σκυλιά και κρύο

Αν το σκυλάκι μας είναι χάσκι, ποιμενικός, λυκόσκυλο ή Αγίου Βερνάρδου, δεν χρειάζεται φυσικά να ανησυχούμε μήπως κρυώνει, καθώς αυτές οι ράτσες είναι φτιαγμένες, για να αντέχουν στο κρύο και τις αντίξοες συνθήκες χάρη στα στρώματα λίπους και τριχώματος που διαθέτουν. Αν, όμως, το σκυλάκι μας είναι μικρόσωμο ή έχει κοντή τρίχα, θα πρέπει να προσέξουμε μήπως πάθει υποθερμία μένοντας πολύ ώρα σε συνθήκες πολικού ψύχους υπό το μηδέν. Το ίδιο ισχύει και για ηλικιωμένα ή επιβαρυμένα με κάποιο πρόβλημα υγείας σκυλάκια. Τα ρούχα για σκύλους, τα μπουφάν και τα πουλόβερ είναι η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση. Θα τα κρατήσουν ζεστά, ώστε να μπορούν να παίξουν ανενόχλητα.

 

Τι να κάνετε στην περίπτωση που χιονίζει

Αν την ώρα που είστε έξω, χιονίζει, αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για το σκύλο σας, ακόμα και αν είναι συνηθισμένος στο χιόνι. Το χιόνι θα λιώσει πάνω του, θα βρέξει τη γούνα του και η υγρασία αυτή μπορεί να του προκαλέσει μέχρι και πνευμονία. Και σε αυτή την περίπτωση, τα αδιάβροχα ρούχα για σκυλιά είναι αυτό που χρειάζεται το σκυλάκι σας, για να είναι προστατευμένο. Αλλιώς, καλό είναι το βάλετε μέσα και να το αφήσετε να παίξει έξω, μόνο όταν σταματήσει να χιονίζει. Φυσικά, μετά τη βόλτα του θα πρέπει να του σκουπίσετε σχολαστικά τη γούνα του, για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα χιονιού.

Σκύλος και πάγος

Ο πάγος είναι ο χειρότερος εχθρός για τους σκύλους. Τα πατουσάκια των σκύλων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, ενώ είναι υπεύθυνα και για τη θερμική ισορροπία των ζώων. Συνεπώς, πρέπει να αποφεύγετε να πατήσει ο σκύλος απευθείας πάνω στον πάγο, καθώς μπορεί εύκολα να πάθει υποθερμία αλλά και εγκαύματα στα μαλακά και απροστάτευτα «μαξιλαράκια» στις πατούσες του. Αν ο σκύλος σας δέχεται να φοράει ρούχα για σκυλιά, τότε είναι πολύ πιθανό να δεχτεί και παπουτσάκια ή καλτσάκια που θα κρατήσουν ασφαλή τα πατουσάκια του. Αν, όμως, δεν μπορεί να ανεχτεί με τίποτα τα ρούχα σκύλου, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μην τον αφήσετε να πατήσει πάνω στον πάγο (στο χιόνι ναι, αλλά όχι στον πάγο που είναι πολύ διαφορετικής σύστασης, υφής και σκληρότητας). Αν είναι μικρόσωμος, μπορείτε να τον μεταφέρετε στο κλουβί σκύλου μέχρι το σημείο που θα μπορέσει να τρέξει και να περπατήσει με ασφάλεια.

 

Πηγή: petsandgarden.gr

 

 


To Top