Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 13:19

Πώς να επιβιώσετε από μια χιονοστιβάδα

Απολαμβάνετε τον παρθένο αέρα του βουνού και το φρέσκο χιόνι όταν ξαφνικά, το έδαφος υποχωρεί από κάτω σας. Εάν βρίσκεστε σε μέρη που γίνονται χιονοστιβάδες, καλύτερα να γνωρίζετε πώς να ενεργήσετε γρήγορα, αλλιώς θα μπορούσατε να θαφτείτε κάτω από αρκετούς τόνους χιονιού σε λιγότερο από ένα λεπτό. Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να προκαλέσετε χιονοστιβάδα, αλλά αν έχετε παγιδευτεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση, εδώ σας έχουμε συμβουλές για το τι να κάνετε.

ΜΕΡΟΣ 1. Αντιδρώντας στα πρώτα δευτερόλεπτα

1. Ανεβείτε στην πλαγιά. Τα περισσότερα θύματα χιονοστιβάδας προκαλούν οι ίδιοι τη χιονοστιβάδα και μερικές φορές η χιονοστιβάδα θα ξεκινήσει ακριβώς κάτω από τα πόδια τους. Εάν συμβεί αυτό, προσπαθήστε να ανεβείτε στην πλαγιά, πέρα από τη ρωγμή. Μια χιονοστιβάδα συμβαίνει τόσο γρήγορα που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιδράσετε τόσο γρήγορα για να το κάνετε αυτό, αλλά έχει γίνει.

2. Μετακινηθείτε στο πλάι της χιονοστιβάδας. Είτε η χιονοστιβάδα ξεκινάει από πάνω σας είτε από κάτω σας, ίσως μπορείτε να προχωρήστε προς το πλάι. Μην διστάσετε: μετακινηθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο πλάι της χιονοστιβάδας. Εάν η χιονοστιβάδα ξεκινά πολύ πιο πάνω από  εσάς, ίσως μπορείτε να βγείτε από το δρόμο της πριν φτάσει σε εσάς. Το χιόνι θα κινείται ταχύτερα κοντά στο κέντρο της ροής και εκεί είναι επίσης ο υψηλότερος όγκος χιονιού.

3. Αφήστε το βαρύ εξοπλισμό σας. Θέλετε το σώμα σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ, οπότε αφήστε τα εργαλεία σας, αλλά κρατήστε το σακίδιο σας, μπορεί να προστατεύσει το λαιμό και την πλάτη σας. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να μπορέσετε να μείνετε προς την επιφάνεια του χιονιού.
Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να αφήσετε εξοπλισμό επιβίωσης, όπως πομποδέκτη και ανιχνευτή ή φτυάρι χιονιού τα οποία θα τα χρειαστείτε αν θαφτείτε.
Τα άτομα που θα σας αναζητούν αργότερα μπορεί να σας βρουν αν βλέπουν κάποια κομμάτια εξοπλισμού στην επιφάνεια του χιονιού, οπότε θα μπορούσατε να αφήσετε ένα γάντι ή κάτι άλλο που είναι ελαφρύ για να αυξήσετε τις πιθανότητες να σας βρουν.

4. Κρατήστε κάτι. Εάν δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τη χιονοστιβάδα, προσπαθήστε να πιαστείτε σε έναν μεγάλο ογκόλιθο ή ανθεκτικό δέντρο. Εάν πρόκειται για μια μικρή χιονοστιβάδα, ή αν βρίσκεστε κοντά στην άκρη της χιονοστιβάδας, μπορεί και να μπορέσετε να το κρατήσετε μέχρι να σας περάσει η ροή του χιονιού. Ακόμα κι αν απομακρυνθείτε από το αντικείμενο που κρατάτε, εάν μπορείτε να καθυστερήσετε την αναχώρησή σας προς τα κάτω, έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να μην θαφθείτε ή, τουλάχιστον, να μην θαφτείτε τόσο βαθιά.
Λάβετε υπόψη ότι μια πολύ ισχυρή χιονοστιβάδα μπορεί να μεταφέρει ακόμη και μεγάλους βράχους και δέντρα …

5. Ξεκινήστε το κολύμπι. Αυτό είναι απαραίτητο για να σας βοηθήσει να μείνετε κοντά στην επιφάνεια του χιονιού. Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ πυκνότερο από το χιόνι, οπότε θα τείνετε να βυθίζετε καθώς μεταφέρετε προς τα κάτω. Προσπαθήστε να επιπλεύσετε κλωτσώντας τα πόδια σας και πιέζοντας τα χέρια σας σε μια κίνηση κολύμβησης.
Κολυμπήστε στην πλάτη σας. Με αυτόν τον τρόπο το πρόσωπό σας στρέφεται προς την επιφάνεια, δίνοντάς σας μια καλύτερη πιθανότητα να πάρετε οξυγόνο πιο γρήγορα εάν θαφτείτε.
Κολυμπήστε ανηφορικά. Η κολύμβηση θα σας φέρει πιο κοντά στην επιφάνεια του χιονιού.

ΜΕΡΟΣ 2 . Επιβίωση εάν θαφτείτε στο χιόνι

1. Κρατήστε ένα χέρι ευθεία πάνω από το κεφάλι σας. Θα πρέπει να δείχνει προς την κατεύθυνση της επιφάνειας του χιονιού. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε που είναι η επιφάνεια, αφού είναι εύκολο να αποπροσανατολιστείτε μόλις θαφθείτε. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους διασώστες να σας εντοπίσουν. Το φτύσιμο μιας μικρής ποσότητας από το σάλιο σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταλάβετε προς τα που είναι η επιφάνεια επειδή το υγρό θα τρέξει προς τα κάτω.

2. Σκάψτε μια λακούβα γύρω από το πρόσωπό σας. Μόλις σταματήσει η χιονοστιβάδα, το χιόνι πέφτει τόσο έντονα όσο το σκυρόδεμα. Εάν είστε θαμμένοι βαθύτερα από 35 εκατοστά θα είναι αδύνατο να βγείτε μόνοι σας. Η μόνη ελπίδα σας τότε είναι να αποφύγετε την ασφυξία για αρκετό χρόνο μέχρι οι άνθρωποι να σας ξεθάψουν.
Χρησιμοποιήστε είτε το ελεύθερο χέρι σας είτε ένα φτυάρι χιονοστιβάδας για να σκάψετε μια λακούβα αέρα κοντά στη μύτη και το στόμα σας. Όταν η χιονοστιβάδα επιβραδύνεται. Με μια μικρή λακούβα αέρα για να αναπνέετε, θα πρέπει να έχετε αρκετό αέρα για να διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν το χιόνι ηρεμήσει. Αμέσως πριν το χιόνι ηρεμήσει, εισπνεύστε βαθιά και κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό αναγκάζει το στήθος σας να διογκωθεί, το οποίο θα σας δώσει λίγο χώρο αναπνοής όταν το χιόνι σκληραίνει γύρω σας. Εάν δεν έχετε αυτό το χώρο αναπνοής, ίσως να μην μπορείτε ακόμη και να επεκτείνετε το στήθος σας για να αναπνέετε ενώ είστε θαμμένοι.

3. Εξοικονομήστε αέρα και ενέργεια. Προσπαθήστε να μετακινηθείτε μόλις το χιόνι ηρεμήσει, αλλά μην θέσετε σε κίνδυνο την λακούβα αέρα σας. Εάν βρίσκεστε πολύ κοντά στην επιφάνεια, μπορεί να μπορείτε να σκάψετε το δρόμο σας, αλλά διαφορετικά, δεν πηγαίνετε πουθενά. Μην σπαταλάτε πολύτιμη ανάσα παλεύοντας ενάντια στο χιόνι. Παραμείνετε ήρεμοι και περιμένετε να σωθείτε.
Εάν ακούτε άτομα κοντά σας, προσπαθήστε να τους καλέσετε, αλλά μην το συνεχίσετε εάν δεν φαίνεται να σας ακούνε. Πιθανότατα να τους ακούσετε καλύτερα από ό, τι μπορούν να σας ακούσουν, και φωνάζοντας απλώς χάνει την περιορισμένη παροχή αέρα.

4. Περιμένετε να έρθουν οι διασώστες. Εάν επισκεφτήκατε τις πλαγιές με ένα πομποδέκτη και ανιχνευτή και οι φίλοι σας έκαναν το ίδιο, κάποιος θα μπορεί να σας βρει και να σας ξεθάψει. Μείνετε ήρεμοι και περιμένετε.

ΜΕΡΟΣ 3: Αυξήστε τις πιθανότητες επιβίωσής σας

1. Να έχετε πάντα μαζί σας εξοπλισμό διάσωσης από χιονοστιβάδα. Ποτέ μην πηγαίνετε στις πλαγιές χωρίς αυτό. Υπάρχουν μερικά κομμάτια εξοπλισμού που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων σε μια χιονοστιβάδα. Επενδύστε στα ακόλουθα:

  • Πομποδέκτης και ανιχνευτής χιονοστιβάδας. Ο πομποδέκτης βγάζει ένα σήμα για να δείξει πού είναι θαμμένο το άτομο και ο ανιχνευτής χρησιμοποιείται για να εντοπίστει το άτομο και να αρχίσουν να σκάβουν. Κάθε άτομο της ομάδας σας πρέπει να κουβαλάει και τα δύο.
  • Ένα μικρό φτυάρι. Αυτό χρησιμοποιείται για να σκάψετε μια λακούβα αέρα γύρω από το πρόσωπο σας.
  • Ενα κράνος. Πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με χιονοστιβάδες συμβαίνουν λόγω του αρχικού αντίκτυπου του χιονιού που χτυπά τους ανθρώπους από τα πόδια τους.
  • Οι αερόσακοι των Skiers έχουν γίνει πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Συμβάλλουν στη διατήρηση του σώματός σας προς την επιφάνεια του χιονιού, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να θαφτείτε.

2. Παρακολουθήστε ένα πρόγραμμα διάσωσής από χιονοστιβάδα. Οι χιονοστιβάδες συμβαίνουν αρκετά συχνά ώστε πολλοί οργανισμοί να παρέχουν εντατικά μαθήματα κατάρτισης στους προπονητές σκιέρ και σνόουμπορντες για το πώς να αποφεύγουν τις χιονοστιβάδες, να σώζονται και να σώζουν ο ένας τον άλλον. Αν ταξιδεύετε σε χώρα με χιονοστιβάδες, αξίζει να κάνετε ένα μάθημα.

Πηγή: wikihow.com


To Top