Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016 09:19

Δρόμος Χάνια – Κισσός VS X.K. Πηλίου

Μέσα Δεκεμβρίου 2016. Παραμονές Χριστουγέννων!
Το Πήλιο, προικισμένο από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας πριν από τον Αη Νικόλα (Σ,Κ 3-4/12), είναι από τα λίγα βουνά της Ελλάδος που είναι επαρκώς χιονισμένο για ασφαλή χιονοδρομία. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου είναι το μόνο, από τα 18 περίπου ελληνικά Χ.Κ που λειτούργησε πλήρως τα 2 τελευταία Σ, Κ. Λειτούργησαν επίσης ένα baby-lift στο Πισοδέρι και ένα στο Καιμάκτσαλαν.
Αποτέλεσμα? Όχι μόνο Βολιώτες, αλλά πολλοί άλλοι φίλοι του βουνού από όλη την Ελλάδα, χιονοδρόμοι και μη , να επισκέπτονται τον Βόλο και το Πήλιο, απολαμβάνοντας τις ομορφιές του.

Και ενώ ο θεός έστειλε πλουσιοπάροχα στο Πήλιο το χιόνι ως ένα σπάνιο δώρο του, για να γιορτάσουν Βολιώτες και Πηλιορείτες «Λευκά Χριστούγεννα», κάποιοι αντί να γιορτάσουν και να αξιοποιήσουν το θείο δώρο αρχίζουν να ψάχνουν αφορμές για προβλήματα και διχόνοιες.
Αναφέρομαι σε όσους απειλούν να διανοίξουν τον δρόμο Χάνια- Κισσό, καταστρέφοντας το κάτω μισό του χιονοδρομικού πεδίου του Χ.Κ.Πηλίου. Θέλω να πιστεύω, ότι για αυτή την απειλή δεν ευθύνεται η μικροψυχία-κοντομυαλά αλλά η άγνοιά και η έλλειψη πληροφόρησής τους . Δεν φταίνε τόσο αυτοί που παραπονιούνται για τον κλειστό δρόμο Χάνια-Κισσό λόγω λειτουργίας Χ.Κ, αλλά αυτοί που δεν τους εξηγούν το πλήρες και αληθές ιστορικό και δεν παίρνουν θέση για αυτό που θεωρούν δημόσιο συμφέρον.

Πιο συγκεκριμένα:
H χιονοδρομική πίστα προϋπήρχε από το 1968, όταν ο ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ εγκατέστησε τους αναβατήρες ΠΗΛΙΟ 1 (πάνω μονό καρεκλάκι) και ΠΗΛΙΟ 2 (κάτω μονό καρεκλάκι), αναδεικνύοντας το Πήλιο σε έναν μοναδικό (μαζί με το Σέλι τότε ) ελληνικό χιονοδρομικό προορισμό.
Η οδική σύνδεση με Χάνια -Κισσός γινόταν αποκλειστικά μέσω καραβώματος-Μακρυρράχης, έως ότου αποφασίστηκε (περίοδο 2005-2006) να μετατραπεί ο χωματόδρομος Χάνια- Κισσός (χιονοδρομικής πίστας) σε ασφάλτινο επαρχιακό δρόμο, παραβλέποντας πολλά προβλήματα π.χ σε πολλά σημεία ο δρόμος δεν τηρεί τις προδιαγραφές κλίσης ενός επαρχιακού δρόμου, προκειμένου να μειωθεί κατά 10 λεπτά περίπου η απόσταση Βόλος- Κισσός/Αη Γιάννης και να ικανοποιηθούν οι κάτοικοι και επιχειρηματίες τους.

Υπήρξαν τότε πολλές ενστάσεις για την σκοπιμότητα του έργου. Προς τι τόσο μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση στην ανατολική πλευρά του Πηλίου; Προς τι, τόσες νέες δαπάνες για την κατασκευή και συντήρηση του καινούργιου τμήματος του οδικού δικτύου ανατολικού Πηλίου, την στιγμή που το υπάρχον δίκτυο παρουσίαζε τόσες ανάγκες επισκευών και συντήρησης; Ποιο ήταν το κέρδος; Τα 10 λεπτά συντόμευσης της διαδρομής προς Κισσό; H διευκόλυνση των κατοίκων Κισσού και περιχώρων;

Kαι με την πίστα του Χ.Κ που κοβόταν στην μέση, τι προβλεπόταν; Tότε είχαν δοθεί υποσχέσεις στο Νομαρχιακό συμβούλιο, ότι ο δρόμος θα παρέμεινε κλειστός από Δεκέμβριο έως Απρίλιο, προκειμένου να διαφυλαχτεί η απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του ΧΚΠ, σημαντικού πόλου έλξης χειμερινού τουρισμού στην Μαγνησία, έως ότου να δοθεί μια άλλη λύση με παρακαμπτήριο οδό.
Σήμερα 10 χρόνια μετά, αυτοί που τότε παρακαλούσαν για την έγκριση του δρόμου και υποσχόντουσαν την απρόσκοπτη λειτουργία του ΧΚΠ που προϋπήρχε, σήμερα απειλούν για την διάνοιξη του δρόμου επικαλούμενοι το συνταγματικό τους δικαίωμα για ελεύθερη μετακίνηση μέσω του δημόσιου οδικού δικτύου που οφείλει να εκχιονίζεται από τις δημόσιες αρχές.

Μπορώ να καταλάβω την απαίτηση τους για συντόμευση 10 λεπτών κατά την διαδρομή τους Χάνια –Κισσός. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω
• την υποκρισία να ξεχνάς υποσχέσεις, να ξεχνάς και να θυμάσαι την νομιμότητα ανάλογα με τα συμφέροντα σου
• το θράσος να απαιτείς η δική σου νέα χρήση (δρόμου), να καταστρέφει προϋπάρχουσα χρήση (χιονοδρομικής πίστας), και να μην ανέχεσαι ούτε την συνύπαρξη με έναν αμοιβαίο συμβιβασμό (8 μήνες δρόμος- 4 μήνες πίστα)
• τον εγωκεντρισμό που δεν σε αφήνει να δεις το γενικότερο καλό του τόπου, που έμμεσα βοηθά και σένα
• την αχαριστία και ολιγομυαλιά , δηλ. ενώ ο θεός μας στέλνει χιόνι προς τουριστική αξιοποίηση εν μέσω οικονομική κρίσης, εμείς να μην μπορούμε να αποφασίσουμε ξεκάθαρα, ειλικρινά και ομόψυχα πως πρέπει να ενεργήσουμε ως ντόπια και ενιαία κοινωνία πέριξ του Πηλίου.
• Την απουσία ξεκάθαρων και εποικοδομητικών τοποθετήσεων των υπευθύνων/αρμοδίων/διοικούντων προκειμένου να μην αφήσουν κανένα δυσαρεστημένο. Δεν παίρνουν θέση, δεν «έχουν άποψη», δεν προσπαθούν να προσεγγίσουν την αλήθεια και να ενημερώσουν τον κόσμο προκειμένου να μην έχουν πολιτικό κόστος.

Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και η στοιχειώδης ηθική!
Πηγή: Μήλιος Ηλίας, Μέλος Δ.Σ. Ε.Ο.Σ ΒΟΛΟΥ


To Top