Ski news

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Chacaltaya στην Βολιβία είναι το ψηλότερο στον κόσμο

Το Chacaltaya βρίσκεται στη Βολιβία, 30 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Λα Παζ. Είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο στον κόσμο, όπως επίσης και το κοντινότερο στον ισημερινό.

Τοποθετημένο στην κορυφή ενός παγετώνα, 5.200 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, κυριολεκτικά κόβει την ανάσα όσων το επισκέπτονται, αφού σε αυτό το υψόμετρο ο άνθρωπος αναπνέει με δυσκολία!

Είναι δημιούργημα ενός και μόνο ανθρώπου, του Raul Posnansky Lipmann, ο οποίος ίδρυσε το χιονοδρομικό κέντρο στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Δυστυχώς όμως, μετά το θάνατό του οι εγκαταστάσεις του Chacaltaya δε βελτιώθηκαν καθόλου. Έτσι ακόμα και σήμερα, ο δρόμος που οδηγεί στο ψηλότερο χιονοδρομικό θέρετρο του κόσμου είναι ένας στενός χωματόδρομος, ενώ η ανάβαση μέχρι την κορυφή της πίστας γίνεται με ένα και μόνο λιφτ, κατασκευασμένο επίσης τη δεκαετία του 1930.

Ωστόσο, χιλιάδες λάτρεις του σκι, αλλά και της περιπέτειας, από κάθε γωνιά του κόσμου επισκέπτονται το Chacaltaya κάθε χρόνο. Οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν κατά την παραμονή τους, αντισταθμίζονται από την εκπληκτική θέα της λίμνης Τιτικάκα και της πρωτεύουσας Λα Παζ που προσφέρει το χιονοδρομικό κέντρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες που παρακολουθούν τον παγετώνα πάνω στον οποίο βρίσκεται το Chacaltaya, έχουν ανακαλύψει ότι κινδυνεύει με εξαφάνιση. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι υπεύθυνο για το λιώσιμο και την ταχεία συρρίκνωση του παγετώνα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι σε λίγα χρόνια το μοναδικό αυτό δημιούργημα της φύσης θα χαθεί ολοκληρωτικά, αφήνοντας πίσω μόνο αναμνήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chacaltaya
https://en.wikivoyage.org/wiki/Chacaltaya#Q774941

Πηγή: perierga.gr

Published by
maria nigianni

Recent Posts

  • Ski news

Ε.Ο.Χ.Α. : Τακτικό Συνέδριο IBU 2026

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε το 17° Τακτικό Συνέδριο της IBU που διεξήχθη στο Berchtesgaden της…

4 εβδομάδες ago
  • Ski news

Διοικητική συνέχεια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου μετά την παραίτηση του Προέδρου

Σε διαδικασία διασφάλισης της διοικητικής συνέχειας βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, μετά την παραίτηση…

1 μήνα ago
  • Ski news

Ε.Ο.Χ.Α. : Βαλκανικοί αγώνες Θερινού Διάθλου 05-06/09/2026

Η ελληνική αποστολή γύρισε θριαμβευτικά με πέντε συνολικά μετάλλια από τους  Βαλκανικούς Αγώνες Θερινού Διάθλου…

1 μήνα ago
  • Ski news

Ε.Ο.Χ.Α.: Βαλκανικοί Αγώνες Ρόλλερσκι 29-30/08/26

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική αποστολή , η οποία κατάφερε να αποσπάσει συνολικά…

2 μήνες ago
  • Ski news

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού: Πρόοδος με πράξεις – Παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης

Σε τροχιά αναβάθμισης βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, με παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο τη…

2 μήνες ago
  • Events

Anilio Park Festival 2026

Το Anilio Park Festival επιστρέφει δυναμικά από τις 7 έως τις 9 Αυγούστου 2026, μετατρέποντας…

3 μήνες ago