Ο εκσυγχρονισμός των αναβατήρων του Χ.Κ. Παρνασσού είναι πλέον γεγονός! Η πρώτη φάση του εκσυγχρονισμού αφορούσε τα Κελλάρια ενώ η δεύτερη τη Φτερόλακα και η οποία θα υλοποιηθεί το επόμενο έτος.
Αλλά ας δούμε τι περιλαμβάνει ο νέος υπερσύγχρονος αναβατήρα τύπου Combi με την ονομασία «Αφροδίτη – Βάκχος»:
Περιλαμβάνει τον αποσυμπλεκόμενο αναβατήρα με 8-θέσιες καμπίνες (8 MGD) «Αφροδίτη» και τον αποσυμπλεκόμενο αναβατήρα με 6-θέσιες καρέκλες και 8-θέσιες καμπίνες (6/8 CGD) «Βάκχος». Οι δύο αναβατήρες συνδέονται στον ενδιάμεσο σταθμό στα Κελλάρια 1950 και έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν συνδυαστικά ή ανεξάρτητα.
Η «Αφροδίτη» είναι ένας αποσυμπλεκόμενος αναβατήρας με 8-θέσιες καμπίνες (8-MGD). Το σύστημα τάνυσης βρίσκεται στον κάτω σταθμό, ενώ ο σταθμός κίνησης είναι στον πάνω σταθμό. Ο χώρος στάθμευσης των οχημάτων βρίσκεται στον κάτω σταθμό. Το πλάτος γραμμής είναι 6.400 mm.
Ο «Βάκχος» είναι ένας αποσυμπλεκόμενος αναβατήρας με 6-θέσιες καρέκλες και 8-θέσιες καμπίνες (6/8 CGD). Ο συνδυασμός των οχημάτων μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπου. Ο σταθμός κίνησης και τάνυσης βρίσκεται στον κάτω σταθμό. Ο χώρος στάθμευσης των οχημάτων βρίσκεται στον κάτω σταθμό του αναβατήρα «Αφροδίτη». Το πλάτος γραμμής είναι επίσης 6.400 mm.
Ο αναβατήρας «Αφροδίτη» ξεκινάει στο σταθμό Κελλάρια 1750. Οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να πάνε στα Κελλάρια 1950 ή στον πάνω σταθμό του «Βάκχου». Οι χώροι επιβίβασης χωροθετούνται έτσι ώστε οι επιβάτες προς κορυφή «Βάκχου» να επιβιβάζονται σε καμπίνες πρώτοι, ενώ αυτές οι καμπίνες θα πάνε απευθείας στην κορυφή «Βάκχου» αφού διέλθουν πρώτα από τον ενδιάμεσο σταθμό. Ο χώρος επιβίβασης προς τα Κελλάρια 1950 βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον χώρο επιβίβασης προς κορυφή «Βάκχου», το οποίο επιτρέπει σε επιβάτες που κατευθύνονται μόνο μέχρι τον ενδιάμεσο σταθμό να χρησιμοποιούν τα άδεια καθίσματα των καμπινών με προορισμό τον πάνω σταθμό του «Βάκχου», με συνέπεια να μειώνεται ο χρόνος αναμονής και να αυξάνεται η πλήρωση του αναβατήρα.
Η επιβίβαση θα πραγματοποιείται με μέγιστη ταχύτητα κίνησης μέσα στους σταθμούς περίπου 0,3 m/sec, τη στιγμή που η μέγιστη ταχύτητα κίνησης κατά τη διαδρομή θα είναι 6 m/sec για την «Αφροδίτη» και 5 m/sec για τον «Βάκχο». Αυτή η χαμηλή ταχύτητα επιβίβασης θα επιτρέπει σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα επιβίβασης που χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες. Για ευκολότερη επιβίβαση όλων των επιβατών, αλλά κυρίως των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ακόμα και αυτών με αναπηρικά καροτσάκια, ο αναβατήρας διαθέτει καμπίνες των οποίων των πάτωμά τους βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με την πλατφόρμα επιβίβασης, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάθετη απόκλιση μεταξύ των δύο επιφανειών.
Με το που αναχωρήσει μια καμπίνα από τον χώρο επιβίβασης, εισέρχεται στην ζώνη επιτάχυνσης όπου επιταχύνει μέσω μεταφορέων με ελαστικά και συμπλέκεται στο συρματόσχοινο μόλις αποκτήσει την ίδια ταχύτητα με αυτό.
Όταν η καμπίνα εισέρχεται στον ενδιάμεσο σταθμό, η κλέμμα ανοίγει (αποσυμπλέκεται) και η καμπίνα επιβραδύνει μέχρι να φτάσει την εντός σταθμού ταχύτητα κίνησης (μέγιστο 0,3 m/sec). Οι καμπίνες με προορισμό τα Κελλάρια 1750 θα μεταφέρονται μέσω του σημείου αναστροφής των καμπίνων (πέταλο) στην άλλη πλευρά του σταθμού από όπου επιβάτες θα επιβιβάζονται για να πάνε προς τον κάτω σταθμό της «Αφροδίτης». Στον κάτω σταθμό, η αποβίβαση θα είναι όμοια με αυτή του ενδιάμεσου σταθμού.
Η διαρρύθμιση του χώρου επιβίβασης στον ενδιάμεσο σταθμό είναι τέτοια έτσι ώστε οι επισκέπτες να επιβιβάζονται στις καμπίνες πρώτοι. Πιο συγκεκριμένα, κάθε δεύτερη καμπίνα με προορισμό την κορυφή του «Βάκχου» θα κατευθύνεται μέσω ραγών ταχείας εναλλαγής στο συνδετήριο τμήμα του ενδιάμεσου σταθμού, όπου βρίσκεται ο χώρος επιβίβασης για επισκέπτες από τα Κελλάρια 1950 προς την κορυφή του «Βάκχου». Μετά το τέλος της επιβίβασης, οι θύρες θα κλείσουν αυτόματα και οι καμπίνες θα αναχωρήσουν από το συνδετήριο τμήμα και θα εισέρθουν στο τμήμα του «Βάκχου». Εδώ οι καμπίνες θα αναμειγνύονται με 6-θέσεις καρέκλες. Η μεταφορά χιονοδρόμων προς την κορυφή «Βάκχου» θα επιτρέπεται μόνο σε χιονοδρόμους που θα έχουν δεμένο πάνω τους τον χιονοδρομικό εξοπλισμό τους.
Πηγή: www.xionodromika.gr