Ο χειμώνας είναι εδώ για τα καλά, τα πρώτα χιόνια έπεσαν ήδη, γι΄αυτό μπείτε στο xionodromika.gr, επιλέξτε το χιονοδρομικό κέντρο της αρεσκείας σας και μάθετε παρακάτω όλα όσα πρέπει να προσέχουμε όταν οδηγούμε στο χιόνι.
Πριν την εκκίνηση.
1. Εφοδιαζόμαστε με τις κατάλληλες αντιολισθητικές αλυσίδες που να ταιριάζουν με τον τύπο των ελαστικών – ζαντών μας και ελέγχουμε αν μπορούμε να τις τοποθετήσουμε στους κινητήριους τροχούς.
2. Ελέγχουμε το πέλμα των ελαστικών μας, καθώς τα φθαρμένα λάστιχα δεν έχουν γερό κράτημα όταν οδηγούμε σε χιόνι ή πάγο. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, προμηθευόμαστε με χειμερινά ελαστικά που εξασφαλίζουν καλύτερη πορεία στο χιόνι και καλύτερο φρενάρισμα.
3. Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας καθαριστικό για το παρμπρίζ που προστατεύει από τον πάγο, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι υαλοκαθαριστήρες θα καταστραφούν όταν έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες.
4. Αφιερώνουμε παραπάνω ώρα στον καθαρισμό των παραθύρων και των καθρεπτών πριν ξεκινήσουμε το πρωί. Χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και αντιψυκτικό για να απομακρύνουμε τον πάγο από το εξωτερικό του αυτοκινήτου μας. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζεστό ή βραστό νερό.
5. Προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυγείο της μηχανής, το οποίο θα προστατέψει το ψυγείο από διάβρωση και δεν θα επιτρέψει να γίνει πάγος το νερό που κυκλοφορεί στις κυψέλες του.
6. Βεβαιωνόμαστε ότι όλοι οι αυτόματοι διακόπτες των υαλοκαθαριστήρων είναι σβησμένοι προτού ανάψουμε τη μηχανή, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να καεί η ασφάλειά τους, αν έχουν παγώσει πάνω στο παρμπρίζ.
7. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε για κάθε περίπτωση τα ακόλουθα: αντιθαμπωτικό πανί, φακό, έξτρα καθαριστικό για το παρμπρίζ, αντιψυκτικό, ξύστρα για τον πάγο, κουβέρτα, ένα μικρό φτυάρι, φορτιστή τηλεφώνου, ένα μπουφάν, ένα φαρμακείο, ένα ζευγάρι γαλότσες, γάντια, αδιάβροχο, ομπρέλα, εμφιαλωμένο νερό και ένα χαλάκι σε περίπτωση που θα χρειαστεί να ξαπλώσουμε κάτω από το αυτοκίνητο, αν κολλήσουμε στο χιόνι. Εναλλακτικά, η προμήθεια ειδικών αλουμινένιων σχαρών θα μας βοηθήσει να βγούμε από το χιόνι, αλλά και από τη λάσπη ή την άμμο.
8. Αφαιρούμε το χιόνι από την οροφή του αυτοκινήτου, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση ένα απότομο φρενάρισμα να πετάξει το χιόνι στο παρμπρίζ εμποδίζοντας τη δική μας ορατότητα ή ακόμα κι εκείνη κάποιου διερχόμενου οδηγού.
9. Έχουμε μαζί μας λίγο καθαρό οινόπνευμα, ώστε να καθαρίζουμε τον πάγο από τα τζάμια του αυτοκινήτου μας.
Ένα ζευγάρι αλυσίδων!!!
10. Αν έχουμε μόνο ένα ζευγάρι αλυσίδων, τις τοποθετούμε στους κινητήριους τροχούς, το ιδανικό όμως είναι να χρησιμοποιούμε τέσσερις αλυσίδες. Αν δεν έχουμε αλυσίδες, μπορούμε να ξεφουσκώσουμε στο μισό την πίεση των ελαστικών.

11. Ελέγχουμε την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου μας και συγκεκριμένα τον κινητήρα, το σύστημα τροχοπέδησης και τους υαλοκαθαριστήρες, οι οποίοι θα βοηθήσουν να έχει ο οδηγός καλή ορατότητα του δρόμου.
12. Ελέγχουμε την μπαταρία, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ισχύς για τις εκκινήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερκατανάλωση ενέργειας.
13. Φροντίζουμε να έχουμε το ντεπόζιτο γεμάτο με καύσιμο και όλα τα έγγραφα του αυτοκινήτου σε ισχύ (κυρίως το ασφαλιστήριο).
14. Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε άγνωστα μέρη, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποιο χάρτη σημειώνοντας παράλληλα και εναλλακτικές διαδρομές.
15. Φροντίζουμε για την καλή κατάσταση του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού, το οποίο θα εξασφαλίσει άνεση και ζεστασιά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει, ώστε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου να παραμείνει καθαρό από πάγο και υδρατμούς.
Όταν οδηγούμε στο χιόνι θα πρέπει να ακολουθούμε τα εξής:
1. Επιταχύνουμε σταδιακά, οδηγούμε σε χαμηλές στροφές και αλλάζουμε ταχύτητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κατεβαίνουμε, αν χρειαστεί, στη δεύτερη ταχύτητα για να μειώσουμε το γλίστρημα των ελαστικών μας.
2. Αφήνουμε την τριπλάσια από την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ του δικού μας και του προπορευόμενου οχήματος, χωρίς να ξεπερνάμε σε ταχύτητα τα 40-50χλμ/ώρα!
3. Αν γλιστράμε, οδηγούμε προς την κατεύθυνση που πάει το αυτοκίνητο, για παράδειγμα, αν το πίσω μέρος γλιστρά προς τα δεξιά, στρίβουμε το τιμόνι προς τα δεξιά. Δεν αφήνουμε το τιμόνι ούτε πατάμε φρένο.
4. Αν ο δρόμος δεν έχει περαστεί με αλάτι ή χαλίκι, προσέχουμε την οδήγηση πάνω στις ροδιές που έχουν σχηματίσει άλλα οχήματα, μιας και το συμπιεσμένο χιόνι είναι πιο ολισθηρό από το φρέσκο.
5. Η χρήση των φρένων, του τιμονιού, του γκαζιού, αλλά και η αλλαγή ταχυτήτων πρέπει να γίνονται ηπιότερα, αποφεύγοντας τους απότομους χειρισμούς, διότι ο έλεγχος του οχήματος μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα.

6. Διατηρούμε χαμηλή ταχύτητα και δίνουμε περισσότερο χρόνο για να σταματήσουμε ή να στρίψουμε, ενώ και οι εκκινήσεις θα πρέπει να γίνονται με ομαλό τρόπο.
7. Τα γυαλιά ηλίου μειώνουν την ενοχλητική λάμψη του χαμηλού χειμωνιάτικου ήλιου και του χιονιού.
8. Τη νύχτα η οδήγηση στο χιόνι είναι ακόμα πιο επικίνδυνη και σε ορισμένες περιπτώσεις ο πάγος δεν είναι ορατός.
9. Σε έντονες κλίσεις επιλέγουμε πρώτη σχέση στο κιβώτιο, ενώ δεν αφήνουμε ποτέ να ρολάρει το αυτοκίνητο στις κατηφόρες χωρίς σχέση στο κιβώτιο. Αντίθετα, το αφήνουμε να φρενάρει με την ταχύτητα στο κιβώτιο και αποφεύγουμε την απότομη χρήση του φρένου.
Χρήσιμες συμβουλές από τη συντακτική ομάδα του xionodromika.gr