Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 16:00

Pierra Creta: Οι εντυπώσεις μου!

Του Πάνου Δρίβα
Τέως προϊστάμενου ΧΚ Πηλίου,  Παρνασσού και  Καϊμάκτσαλαν (2003-2015). Εξειδικευμένου στην διοίκηση Κέντρων Ορεινού Τουρισμού.

Φωτεινό παράδειγμα ελληνικής συνεργασίας και αποτελεσματικότητας, αποτελεί το Pierra Creta   το οποίο από όσο κατάλαβα,  ξεκίνησε το 2014 από μια παρέα 4-5 κρητικών που αγαπούσαν τον τόπο τους, αγαπούσαν τα βουνά και σκεπτόμενοι το Pierra Menta (παγκοσμίου φήμης αγώνα ορειβατικού σκι  στις Γαλλικές  Άλπεις), ήλθε χαριτολογώντας  στο μυαλό τους το Pierra Feta  ως όνομα ενός αντίστοιχου αγώνα στην Ελλάδα. Και μετά τους καρφώθηκε η ιδέα  «γιατί όχι ένα Pierra Creta στον Ψηλορείτη».

Ευτυχώς  η ιδέα  επεξεργάστηκε από γνώστες και λάτρεις του ορειβατικού σκι από ΕΟΣ Ηρακλείου & Χανίων, ΕΟΟΑ και  διάφορων έμπειρων χορηγών (Κλαουδάτος Γιώργος , Dynafit) και στην συνέχεια αγκαλιάστηκε από τοπική την αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Κρήτης,  Δήμος Ανωγείων,  Δήμος Μυλοποτάμου (Ζωνιανά- Λειβάδια), πολιτιστικούς συλλόγους, χορηγούς, και εθελοντές  από Κρήτη έως …. Νορβηγία !

Είναι σημαντικό, και απόλυτα αναγκαίο στην σημερινή, γενικότερα  απογοητευτική κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των Ελλήνων,   η τοπική αυτοδιοίκηση και οι αξιωματούχοι να «ζεσταίνουν» και να συσπειρώνουν τους διάφορες εθελοντές και «τρελούς του βουνού», προκειμένου μέσα από την μη άμεσα κερδοσκοπική συνεργασία να προκύπτει ένα αποτέλεσμα όμορφο, πρωτότυπο σταθερό , χρήσιμο για τον τόπο, ξεχωριστό για το πνεύμα του (pierra creta, spirit by night)  που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Αποτελέσμα των παραπάνω, ήταν  φέτος να διεξαχθεί το 3ο  Pierra Creta, θεσμός πια,  με απόλυτη αθλητική, τουριστική, οικονομική και ψυχική επιτυχία.

Τεχνικός εκπρόσωπος του αγώνα μάλιστα, ήταν ο τεχνικός εκπρόσωπος του Perra Menta, που δήλωσε έκπληξη για τον αλπικό όγκο της Κρήτης, σεβασμό για την τεχνική αρτιότητα του αγώνα και ενθουσιασμό για τη μοναδικότητα του Pierra Creta που καθιερώθηκε πλέον σε διεθνές επίπεδο ως ο νοτιότερος στην Ευρώπη αγώνας ορειβατικού σκι, διαφημίζοντας την Κρήτη σε όλο τον κόσμο…  ΚΑΙ  για το σκι της!!!

Ήλθαν αθλητές με την παρέα τους από Νορβηγία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ, Ισπανία.  Περπάτησαν – αγωνίστηκαν στα χιόνια του Ψηλορείτη, με φόντο το Λιβυκό πέλαγος!
Γεύτηκαν την υπέροχη φιλοξενία και γαστρονομία των κρητικών και έστελναν ενθουσιασμένοι  mms στις πατρίδες τους για το πως χιονοδρομούσαν και πέρναγαν πίνοντας ρακόμελα!  Και φεύγοντας έδωσαν υπόσχεση ότι το συντομότερο δυνατό, θα επισκεφτούν και πάλι την Κρήτη, είτε χειμώνα, είτε καλοκαίρι!

Με άλλα λόγια….. η τρέλα των ολίγων και η συνεργασία των πολλών, δημιούργησε, κόντρα στην περιρρέουσα μιζέρια,  εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης,  έναν θεσμό που προβάλει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο τον Ψηλορείτη και την Κρήτη γενικότερα! Το δε κόστος αυτής της διαφήμισης, χάρη στην  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (εθελοντών/ντόπιων/φίλων «ομοιοπαθών» εραστών του βουνού)  και στον ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ  (ανθρώπων με γνώση και ενδιαφέρον για το αντικείμενο) δεν ξεπέρασε τα 5.000€.

Αξίζει να σημειωθεί, ενδεικτικό του τι  μπορεί να γίνει χωρίς χρήματα και του τι με χρήματα,  ότι:

● Στον Ψηλορείτη δεν υπάρχουν αναβατήρες, διαστρωτικά και λοιπά μηχανήματα του χιονιού. Η όλη διοργάνωση στο χιόνι  στηρίχτηκε αποκλειστικά στη human power και χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερο σεβασμό και οικονομία για το περιβάλλον. Σεβασμός που αποδεικνύεται  ότι έχει και πρακτικά οικονομικά οφέλη, αφού απαλλάσσει όλους τους εμπλεκόμενους από κόστη λειτουργίας, συντήρησης, επισκευής, ανακαίνισης μηχανημάτων.

● Πριν 25 χρόνια  περίπου  είχαν δαπανηθεί αρκετά  χρήματα  για κατασκευή καταφυγίου και προμήθεια  2 baby lift και  ενός διαστρωτικού μηχανήματος, τα οποία δεν λειτούργησαν σχεδόν ποτέ και σήμερα υπάρχουν μόνο τα κουφάρια τους.

Όσο για μένα, μεταξύ των άλλων, με εντυπωσίασε το “κέντρο ενεργειακής τροφοδοσίας  του αγώνα” (ρακιές!!!), που τέτοιο μόνο σε αγώνα στην Κρήτη νοείται. Χάρη σε αυτό τερμάτισα, πανευτυχής αν και με τρεμάμενα πόδια, «κατακτώντας» το βραβείο του τελευταίου…  αλλά τερματίσαντα! Βραβείου ιδιαίτερα πολύτιμου τουλάχιστον για μένα. Άλλη μια πρωτοτυπία Pierra Creta για να προσελκύει και να ανταμείβει μεγαλόψυχα  και τους μη αθλητικούς τύπους.

Ευγνώμων για τις σκέψεις, εμπειρίες, συναισθήματα που μου χάρισαν ο Ψηλορείτης και οι φίλοι του…..

Pierra Creta , σε ευχαριστώ!  Θα τα ξαναπούμε …

Δείτε το φωτογραφικό υλικό του Δημήτρη Βάραλη:


To Top