Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 12:55

Ο πρώτος Έλληνας που κατέγραψε την ανάβαση του στο Έβερεστ

Ο κινηµατογραφιστής και ορειβάτης Παύλος Τσιαντός με την ομάδα του κατάφερε το 2004 να κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ. Ήταν η πρώτη εξ’ ολοκλήρου ελληνική ομάδα που το κατάφερε και ο κ. Τσιαντός κατέγραψε αυτή την πρωτιά στο ντοκιµαντέρ του µε τίτλο «Από τον Όλυµπο στο Έβερεστ».

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε το 2007 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το δεύτερο βραβείο κοινού.

«Πολλές φορές με ρωτάνε πώς ένιωσα στην κορυφή του Έβερεστ. Η αλήθεια είναι ότι εκείνες τις στιγμές δεν είχα απόθεμα ενέργειας για ιδιαίτερα συναισθήματα. Ο εγκέφαλος επηρεασμένος από την έλειψη οξυγόνου και την υπερκόπωση, ίσα ίσα που ήταν σε θέση να παράγει σκέψεις απαραίτητες για την αυτοσυντήρηση του. Μόνο η καρδιά μου ήταν που χτυπούσε δυνατά» τονίζει.

Η απώλεια της ζωής του αρχηγού τους Χρήστου Μπαρούχα, έδωσε άλλο νόημα στην καταγραφή των αναβάσεων τους και τους οδήγησε στην παραγωγή του ντοκυμαντέρ «Cho Oyu». Αυτό το γεγονός ήταν που τους έδωσε και το κίνητρο για την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου.

Επίσης ο Π. Τσιαντός έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης, το 2005 µε το «Cho Oyu» και το 2007 µε το «Schoolwave».

πηγή: ellines


To Top